Trinn 1: Design med naturen i tankene
Begynn med å velge et sted som maksimerer naturressursene – trær som gir skygge, naturlige åser eller allerede eksisterende vannmasser. Hvert element på lekeplassen bør utformes for å passe inn i naturen rundt uten å forstyrre det lokale økosystemet.
.
Trinn 2: Miljøvennlige materialer
Unngå plast og andre syntetiske materialer som kan være vanskelige å resirkulere. Materialer må være trygge for barn og miljøet. Utstyret bør være laget av tre som er motstandsdyktig og slitesterk, samt behagelig å ta på, lett å vedlikeholde og reparere, og mest av alt - miljøvennlig. Alt treverket som brukes i produksjonen av lekeplassen kommer fra bærekraftig dyrkede skoger.
.
.
I tillegg tilbyr vi produkter med Svanemerket. Dette er en anerkjent skandinavisk belønning som garanterer høyeste miljø- og kvalitetsstandard. Ved å velge våre produkter kan kundene være sikre på at de støtter planeten vår.
Et eksempel på en lekeplass som bruker svanemerkede produkter:
.
.
Trinn 3: Pedagogiske lekeplasser
Kombinere leketid med utdanning er avgjørende for å forme barns miljøbevissthet. Eksempler på dette kan være:
- Grønnsakshage for å bygge interesse for naturen
- Fuglemater for fugletitting
- Forstørrelsesglass for å oppdage naturens detaljer
- Søppeldunker merket for avfallssortering for å lære viktigheten av riktig avfallshåndtering
.
Trinn 4: Overflate
Valg av riktig overflate for lekeplassen er avgjørende for både sikkerhet og miljømessig bærekraft. Sand og gress er populære alternativer som gir fordeler for både barn og natur.
Sand demper godt fall og minimerer risikoen for skade, mens gress er miljøvennlig og tilbyr en myk overflate som reduserer faren ved fall.
En miljøvennlig lekeplass er ikke bare et sted for moro, men også et sted for læring om økologi og samhandling med miljøet. Feiringen av Jordens dag minner oss om viktigheten av daglige valg og handlinger for en bærekraftig fremtid.
.