Lars Laj

LARS LAJ® | Tett på Naturen

Menu

Lars Laj

LARS LAJ® | Tett på Naturen

Tett på Naturen

Jorden trenger vår beskyttelse og respekt- nå mer enn noensinne! Vi i Lars Laj bryr oss om FREMTIDEN til planeten vår, fordi det som er viktigst for oss er barnas velferd- nå og i fremtiden.

Tett på Naturen – 6 steg til en miljølekeplass

Jorden trenger vår beskyttelse og respekt- nå mer enn noensinne! Vi i Lars Laj bryr oss om FREMTIDEN til planeten vår, fordi det som er viktigst for oss er barnas velferd- nå og i fremtiden.




Hvordan bør fremtidens lekeområder være?

Lars Lajs designere har utarbeidet en seks-trinns guide for hvordan du lager fremtidens lekeplass: en naturlig og miljøvennlig møteplass som lar barna være tett på naturen. La oss se hvilke viktige kriterier lekeplassen må oppfylle for å kunne kalles MILJØVENNLIG!



STEG 1 til en miljølekeplass: Kunnskap om miljøet

Utdanning og kunnskap er nøkkelen til å forandre verden! Gjenvinning, permakultur, upcycling, nullavfall…- alle disse ideene er fortsatt noe nye for oss voksne. Våre dårlige vaner endres sakte, vi glemmer ofte det vi nettopp har lært og vi gjør feil underveis. Men- dersom vi oppmuntrer barna våre til å følge nøye med på denne innsatsen, lære om miljøet og vokse opp og ha respekt og omsorg for naturen, vil det som kanskje fortsatt er vanskelig for oss, være en selvfølge for dem!


Hva skal til for å dyrke miljøbevissthet hos barn?

  • GRØNNSAKSHAGE: for å observere røtter, hvordan planter vokser og for å se hva som skjer under overflaten.
  • PLANTEKASSER: for å lære hvordan man dyrker egne grønnsaker, urter, frukt eller blomster.
  • FUGLEMATER: for å observere lokale fuglers oppførsel, mate dem om vinteren og lære om artenes vaner og unike fuglesang.
  • FORSTØRRELSESGLASS: for å kunne se nærmere på hvordan blomster, frukt eller blader ser ut.
  • AVFALLSBEHOLDERE: lær de første stegene innen resirkulering.

VÅRT TIPS

Flytt undervisningen utendørs! For å få lekeplassen din til å se ut som en liten miljøskole kan du legge til tavle, trestol, bord og kubbekrakker og et solseil.


 




STEG 2 til en miljølekeplass: Naturlige Materialer

Miljølekeplasser bør inneholde lekeapparater laget av økologiske materialer. Til produksjon av produktene bruker vi hovedsakelig naturlig tre, samt resirkulerte materialer. For eksempel får gummidekk nytt liv og blir et element til hinderløyper. Treet vi bruker er ekstremt motstandsdyktig og solid. Det er behagelig å ta på, lett å vedlikeholde og reparere, og sist, men ikke minst, så er det miljøvennlig.


VÅRT TIPS

Det beste valget for miljølekeplasser er lekeapparater laget av naturlig robinia-tre. Robinia-tre er et karakteristisk trekk ved Lars Laj-lekeplasser med produktseriene Nature, Dreamworld eller Modern Nature.


 




STEG 3 til en miljølekeplass: Naturlig trygt underlag

Vi anbefaler å montere miljølekeplasser på naturlige underlag som sand eller gress:

Sand (det beste er vasket sand med kornstørrelse på 0,2-2 mm og et lag på minimum 30 cm), bark eller finkornet grus med kornstørrelse 2-8 mm.

  • Dette er ikke bare en naturlig, men også et ekstremt sikkert underlag. Visste du at vi på sand, grus eller bark kan montere høye lekeapparater? Deres kritiske fallhøyde kan overstige 1 meter!
  • Denne typen trygge underlag er relativt billige og enkle å vedlikeholde.

VÅRT TIPS

Barn elsker å leke med sand og bruker du sand som underlag kan det også fint fungere som en stor sandkasse. Dersom du likevel ønsker et eget område for sandlek tilbyr vi trebjelker slik at du kan lage en sandkasse i hvilken som helst form du vil!



Gress

Dersom lekeapparatenes kritiske fallhøyde ikke overstiger 1 meter kan de monteres direkte på gress. Vi har over 130 slike apparater i vårt sortiment: raketter, vippeskiver, lekehus i tre og mange flere- se selv! Gress en bra både for miljøet og for våre barn:

  • Gress senker lufttemperaturen og holder på fuktigheten i jorden. Det er derfor det kjennes svalt ut å trå på gress selv på varme dager.
  • Gress utgjør et økosystem for insekt og små dyr.
  • Gress avgir oksygen.

VÅRT TIPS

Dersom det er plass til overs er det en god idé å plassere bord, benker, hengekøyer, benker til bålplass eller bålhus i nærheten av lekeplassen, og skape et sted for rekreasjon og avslapning for alle.


 



STEG 4 til en miljølekeplass: Variert landskap

Naturlige bakker og skråninger er fantastiske steder for barn å klatre, rulle, løpe og skli. Bruk det naturlige potensialet i landskapet og lag en unik lekeplass! Våre rådgivere kan hjelpe deg og gi råd om hvilke lekeapparater som skal monteres på flatt underlag, og hvilke som egner seg til montering i skrånende og ulendt terreng. 


VÅRT TIPS

Vi tilbyr minst 30 lekeapparater som egner seg for montering i ulendt terreng- ta for eksempel en titt på Elvebredden lekemiljø! Våre rådgivere hjelper deg selvsagt med råd og tips til ditt prosjekt!


 




STEG 5 til en miljølekeplass: Planter

Grøntområder er et must på en miljølekeplass, men det er lurt å tenke nøye igjennom hvilke trær og planter man velger:

  • trær med spredte kroner (kastanje, hagtorn, rogn, eik eller lønn) vil gi beskyttelse mot sol og lett regn,
  • tette busker (spirea, sypress eller kornell) vil være perfekte som en naturlig hekk og vil fungere som avskjerming, samt tiltrekke seg både insekt og fugler,
  • planter som stimulerer sansene er også et godt valg: det beste er duftende (fioler, syrin, timian eller jasmin), fargerike (physalis, kornell, rogn eller platantre) blomster med ulike teksturer (heliotrop med grove blader eller furu med myke nåler),
  • vi må ikke glemme insektene som pollinerer blomster: planter som løvetann, timian, kornblomst, floks, bringebær eller fuglekirsebær vil tiltrekke seg bier og humler til lekeplassen.

VÆR FORSIKTIG!

Giftige planter må ikke plantes på lekeplassen. Dette inkluderer for eksempel barlind, daturaplanter, misteltein, spolebusk, liljekonvall og planter i Hjelmslekta. Man bør også unngå planter med torner og skarpe kvister.


VÅRT TIPS

Blomster og grønnsaker kan enkelt plantes i trekasser. For å unngå avfall produseres våre plantekasser av tredelene som blir igjen etter produksjonen av andre Lars Laj lekeapparater.


 



STEG 6 til en miljølekeplass: Sand- og vannlek

Leker til sand- og vannlek er et absolutt must på enhver miljølekeplass!

Å leke med sand og vann er ikke bare morsomt for de yngste barna, men det gir også en mulighet til å utvikle sanser, motorikk og fantasi, og samtidig få nye venner.


VÅRT TIPS

Vi anbefaler tradisjonelle sandkasser eller lekeapparater med vask, bøtter og kransystem. Selv den minste lekeplassen kan bli et sted barna vil flokke til dersom den har muligheter for å kunne leke med sand og vann!


 

Kontakt oss for hjelp til å skape din miljølekeplass!

 

Bestill katalog

La oss skape en miljølekeplass sammen

Planeten vår krever mer og mer omsorg og respekt fra oss - hos Lars Laj tenker vi på fremtiden - tross alt er det viktigste for oss BARNAS VELFERD.

children
care
wood
promo banner
Bestill eller last ned   vår produktkatalog
wooden playground

Trenger du en skreddersydd lekeplass?

Vi designer og produserer skreddersydde lekeplasser. Ta kontakt med oss!

Go to url

yellow leaf
design lab
two little boys
two little girls
callipers

Vi designer og produserer skreddersydde lekeplasser. Ta kontakt med oss!

Go to url

Nyheter

Nyhetsliste

Denne artikkelen vil ta for seg et svært viktig tema – solbeskyttelse. Vi vil se på hvilke løsninger vi kan bruke for å gi sikkerhet og komfort til barn i løpet av de varmeste månedene av året.

Lekeplassen er et miljø som er en viktig del av barnas emosjonelle og sosiale utvikling. Det er her små barn lærer å samarbeide og kommunisere, håndtere følelser, etablere relasjoner og utvikle kreativitet og selvstendighet. Når man designer en lekeplass, er det viktig å ta hensyn til de ulike faktorene som kan påvirke denne komplekse utviklingsprosessen.

Utdanning gjennom interaksjon Lekeplasser med eget tema er designet med tanke på ulike yrker, og tilbyr barn tidlig eksponering for en rekke yrker. Et tidlig møte med ulike yrker, kan påvirke barns interesser og ambisjoner for fremtiden, ifølge forskning.

x

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler for statistiske, reklame- og funksjonelle formål. Takket være dem kan vi tilpasse nettstedet etter dine behov. Alle kan godta informasjonskapsler eller ha muligheten til å deaktivere dem i nettleseren, slik at ingen informasjon blir samlet inn. Lær hvordan du deaktiverer informasjonskapsler. Vår Personvernregler